Boerderijenfietstocht

"maar dan anders"

Fietstocht 2018

De Boerderijen Fietstocht "..... maar dan anders" wordt dit jaar gehouden op:


woensdag 1 augustus 2018
 

Start bij Café den Kaat
Hoofdstraat 97,
7921AE Zuidwolde dr
0528-371224

 

Start vanaf 9.00 uur tot 12.00 uur
Kosten € 8,00 p.p.
Kinderen t/m 12 jaar € 4,00 p.p.
Voor de 5e maal organiseert de stichting Boerderijenfietstocht "..... maar dan anders" een fietstocht van ±43 km. langs verschillende locaties.

 

 

Deze keer gaat de route richting Hollandseveld, Nieuwlande en Alteveer Kerkenveld en de lunch is dit keer op de Camping Nieuw Moscou in Hollandseveld

 

Camping Nieuw Moscou


Hier op deze camping is er de lunch, ook worden hier verschillende activiteiten georganiseerd zoals bijv. pony rijden voor de kinderen. Verder is hier deze dag een kleine Braderie.

 

Nieuwlande

 

Normaal brengen we een bezoek aan een object in een dorp,maar nu bezoeken we een compleet dorp Nieuwlande Nieuwlande is ongeveer rond 1816 ontstaan door de turfwinning en kreeg z'n oorspronkelijke naam rond 1920, daarvoor stond het bekend onder de naam het Zwinderscheveld en heeft zo.n 1300 inwoners. Het heeft een Multi Functioneel Centrum De Opsteker waarin verschillende instanties zijn ondergebracht zoals de school en de sporthal.

 

MFC De Opsteker

 

Nieuwlande is bekend geworden door z,n gewapend verzet maar ook dat hier massaal op grote schaal hulp geboden aan onderduikers en Joodse vluchtelingen, één op de drie inwoners van Nieuwlande was een onderduiker.

 

De  3 zuilen symboliseren de inwoners van Nieuwlande en de  dwars geplaatste zuil de joodse onderduikers

 

Een belangrijke rol is hierbij weggelegd voor Johannes Post, ongetwijfeld de bekendste inwoner uit de geschiedenis van het dorp. Hij werd in Juli 1944 gearresteerd bij een overval op een gevangenis in Amsterdam er werd de volgende dag doodgeschoten.
Vanwege deze unieke, collectieve hulpactie aan de Joodse onderduikers, werd op 11 april 1985 aan de gehele bevolking van Nieuwlande door de Israëlische ambassadeur Jaacov Nechushtan een erecertificaat van het Israëlische instituut Yad Vashem uitgereikt.

 

Yad Vashem monument

 

Om de herinnering aan deze periode in Nieuwlande levend te houden is in 2018 het museum de Duikelaar (Julianalaan 3) geopend met een unieke collectie foto's en ander documenten. Ook kunt u hier verschillende boeken kopen over deze periode. Dit museum is opengesteld voor de deelnemers van de Boerderijentocht.
Buiten het dorp bevindt zich in het bos een onderduikersmonument.

 

Het voorwoord in het routeboekje is dit jaar geschreven door Dirk Mulder, directeur Herinneringscentrum Kamp Westerbork  

 

 

Na het bezoek aan Nieuw lande gaan we naar de Ned. Herv. Kerk in. Hollandseveld

 

 

 

In deze kerk is een prachtig orgel ook heeft een aparte windvaan op de toren, vrijwillerers van de kerk willen u graag iets vertellen over hun kerk

Na het bezoek aan de kerk gaan we naar de lunch bij de camping van de fam. v/d Wetering in Nieuw Moscou.

 

 

Naar de lunch gaat de route weer terug richting Zuidwolde onderweg brengen we nog een bezoek aan de Biologische varkenshouderij van de fam. Boerrigter.

 


 

 

 

 

 

 

Ook is er dit jaar weer een kids route van ±25 km.

De eerste stop is bij de. aan de Biologische varkenshouderij van de fam. Boerrigter.

 

Het echtpaar Boerrigter op hun bedrijf 

 

 

Daarna gaan we naar het belevingsbos in Kerkenveld, waar het bos verkend kan worden.

 

 

De lunch is samen met de boerderijenfietstocht op de camping Nieuw Moscou waar verschillende activiteiten voor de kids zullen worden georganiseerd waar onder pony rijden in de Manege.

 

Manege nieuw Moscou 

 

Na de lunch gaan we naar de het dorpshuis de Alke in Alteveer waar je je niet hoeft te vervelen.

 

De Alke in Alteveer 

 

 

Na het bezoek gaan we terug naar Zuidwolde, onderweg is er nog een stop bij de kwekerij van de Fam. Bakker aan de Oosterveldseweg 3 in Alteveer.

 

Kwekerij  van de Fam. Bakker

 

Voor vragen of inlichtingen over de Boerderijentocht Zuidwolde ‘’maar dan anders’’
Klaas Schaafsma Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. tel. 0528 372167
Jan Rozema Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. tel. 0528 391313