Boerderijenfietstocht

"maar dan anders"

Deelnemers 2015

Instellingen en bedrijven die dit jaar mee doen: 
1. Café Den Kaat Zuidwolde
Start en eindpunt2. Kalkovens + Gashouder theater Dedemsvaart

 


STREEKMUSEUM "DE KALKOVENS" te DEDEMSVAART.

Streekmuseum ”De kalkovens” bestaat uit drie kalkovens, een leshuis, turfschuur, turfschip, scheepswerf en een gashouder.
De bouw van de kalkovens werd in 1820 gerealiseerd en tot medio jaren zestig gebruikt voor de productie van schelpkalk.
In het leshuis vindt u de oudheidkamer en in het achterste deel allerlei materialen die te maken hebben met de kalkbranderij.
De turfschuur, die vroeger diende als opslagplaats voor turf, is in 1999 herbouwd. Nu is er een expositie ingericht met als thema: Kalk, kanaal en koopmanschap.
In het turfschip "Avontuur" is een expositie opgesteld over het kanaal De Dedemsvaart.
In 2009/2010 werd de op het complex staande gashouder geconserveerd, gerestaureerd en verplaatst naar zijn huidige plek. Vroeger werd deze gashouder gebruikt voor de opslag van stadsgas. U vindt er nu o.a. een fraaie theaterzaal.
De bouw van de scheepshelling met bijgebouwtjes is in 2014 gestart is nu nagenoeg voltooid.


3. Veldzichthoeve Balkbrug

 


De Veldzichthoeve is gebouwd begin 1900 naast het ROG (rijks opvoedingsgesticht) thans FPC (forensisch psychiatrisch centrum)Veldzicht. Het ROG werd gebruikt om “ontspoorde” jongens te heropvoeden en ze een vak aan te leren, het werken op de hoeve was hier één van. Omstreeks 1930 werd het ROG opgeheven en werd Veldzicht het rijksasiel voor psychopaten. De Veldzichthoeve heeft altijd een permanente rol gespeeld in de behandeling van zoals men ze nu noemt TBS patiënten. Op de hoeve wordt een dagbesteding aangeboden voor patiënten met een verlofmachtiging. Hier voeren zij dagelijks verschillende werkzaamheden uit als o.a. dierverzorging, onderhoud en groenvoorziening. Een bezoek aan de boerderijwinkel en kaarsenmakerij is zeker de moeite waard. Tevens kunt u deze dag gebruik maken van een korte rondleiding door de historische omgeving de Ommerschans, en van een kleinschalige boerenfair. Vanaf 2016 zal FPC Veldzicht het 1e rijks Psychiatrisch Ziekenhuis worden met o.a. vreemdelingen in strafrecht en diverse andere doelgroepen.
Bij de Veldzichthoeve wordt de gezamenlijke lunch gebruikt.


4. Het Wheem en kerk in Oud Avereest

 


Oud Avereest wordt al sinds de middeleeuwen bewoond. Aan het eind van de 13e-eeuw stond er een klein houten kerkje op de plek waar nu oudste gedeelte van de begraafplaats ligt. Meer dan 150 jaar geleden werd de nieuwe stenen kerk gebouwd waar nu nog regelmatig de eredienst wordt gehouden. Aan de overkant ligt Bezoekerscentrum De Wheem. De geschiedenis van De Wheem loopt parallel ie van de kerk. Toen de monniken aan het eind van de dertiende de kerk stichtten, kreeg de pastoor aan de overkant een boerderij met wat grond om in zijn levensonderhoud te voorzien. In de achttiende eeuw was De Wheem in gebruik als boerderij annex herberg Op zondag werden hier voor en na de kerkdienst de nieuwtjes uitgewisseld.
De kerk is vorig jaar gerestaureerd.
In de Wheem zit nu al 30 jaar het bezoekerscentrum van het Landschap Overijssel en is het startpunt van verschillende wandel en fietstochten in het Reestdal.


5. Beheers boerderij de Pieperij

 


Deze, omstreeks 1850 gebouwde, boerderij is een Ambachtelijk traditionele stijl gebouwde hallen-huis boerderij met aangebouwde houten schaapskooi Deze boerderij is een provinciaals Drents monument. De boerderij is sinds 1964 in het bezit van het Drents landschap en is in 2000 een beheersboerderij van het Drents landschap geworden. Deze boerderij heeft ongeveer 70 koeien (Limogienes) die voor de begrazing van het omliggende gebied zorgen. Het vlees van deze koeien is geliefd bij restaurants in de buurt.


6. Dieren kliniek Den Kaat

 


Dierenkliniek Den Kaat is de praktijk van de dierenartsen Ton Extercatte en Mariette de Koning. De kliniek is sinds 1994 in deze monumentale boerderij gehuisvest.
De boerderij is een van de oudste boerderijen in de streek en wordt voor 1800 al benoemt. Hij is in 1984 helemaal gerestaureerd.


7. Heuveltjesbosbad Balkbrug

 


In1936 kwam er een plan tot aanleg van een zwembad bij een bekende waterplas in het Heuveltjesbos te Balkbrug. Het zwembad werd gebouwd door een plaatselijke aannemer voor ruim 11000 gulden. In 1938 werd de eerste badmeester tijdelijk benoemd. Sommige bestuursleden vonden dat eigenlijk maar overbodig. Er waren het eerste jaar 20.000 bezoekers. Ook werden er in die tijd kano’s verhuurd.
Het dames en heren gedeelte werd gescheiden door een ruwe balk. Er kwamen veel klachten over kapotte zwemkledij binnen. In de jaren veertig schommelde het aantal bezoekers tussen de 25 en 30 duizend.
De waterkwaliteit was niet altijd optimaal in die jaren. In 1945 moest het bad van de overheid zelfs dicht, omdat er difterie was uitgebroken.
In het jaar 1946 kwam er een vaste badmeester in dienst, deze man woonde bij het zwembad. De badmuts werd verplicht gesteld in 1948.
Verder had het bestuur grote moeite om de financiën rond te krijgen. Het zwembad werd in 1965 zelfs te koop gezet in de Telegraaf!
In 1968 werd het een stichting (voorheen was het een coöperatie) en werd het zwembad voor 325.000 gulden grondig verbouwd. Ook werd er in dat jaar een zuivering installatie aangebracht en in 1972 werd het een verwarmd bad.
Het zwembad bleef investeren . In 2000 werd er een renovatie uitgevoerd voor bijna 3 miljoen gulden.
Al dit geld moest ook gedeeltelijk opgebracht worden door de plaatselijk bevolking.
Dat ze goed bezig zijn blijkt wel uit de waardering, want in 2013 kreeg het bad de prijs voor het mooiste zwembad van Nederland. Jaarlijks brengen gemiddeld zo,n ??? zwemmers een bezoek aan het zwembad. Bewoners uit de weide omgeving en toeristen die op de campings verblijven bezoeken dit zwembad dan ook graag.

 

8.  Boerderij Maatschap Zanting

 


De boerderij van de Fam Zanting staat sinds 2000 aan het ‘t Holweg.
Sinds 1892 had de familie Zanting een melkveebedrijf op de Wildenberg, maar door de natuur ontwikkeling in de Wildenberg kon de familie het boerenbedrijf op deze plek in de Wildenberg niet meer handhaven, daarom werd er besloten om de Wildenberg te verlaten en een nieuw bedrijf te beginnen hier aan ’t Holweg.
Op deze boerderij worden ±140 koeien gemolken en verder zijn er hier zo’n 70 stuks jonkvee aanwezig.
De melk word geleverd aan Friesland Campina, verder heeft de boerderij zo’n 75 hectare wei land ter beschikking.

 


 

Voor meer informatie en inlichtingen over de Boerderijen fietstocht “… maar dan anders” 2015:


J Rozema: tel.nummer 0528 391313 email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
K. Schaafsma: tel.nummer 0528 372167 email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 


 

Namens de organisatie Boerderijenfietstocht “…. maar dan anders”.
Nico Piel
Geke Klein
Jan Schoenmaker
Klaas Schaafsma
Jan Rozema


Wensen wij alle fietsers en vrijwilligers een prettige dag toe op 29 juli.